Update Corona maatregelen en samen fietsen

Beste Windhappers,

 

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Dit betekent dat ook fietsers samen buiten mogen trainen met elkaar op 1,5 meter afstand. Om er samen voor te zorgen dat dit veilig gebeurt, stelden het NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en alle sportbonden het landelijk protocol Verantwoord Sporten op. De NTFU en KNWU formuleerden een aantal aanvullende richtlijnen voor de wielersport. Wij vragen onze club de richtlijnen te volgen in het belang van de volksgezondheid.

 

De belangrijkste uitgangspunten vanaf 11 mei
Iedereen krijgt meer ruimte voor georganiseerde buitensport en trainingen.
- Officiële wedstrijden zijn niet toegestaan.
- Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten, zonder onderling rekening te houden  met de 1,5 meter afstand.
- Jongeren van 13 tot en met 18 jaar én volwassenen mogen buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand tussen elkaar.

 

Samen fietsen? Max. 4 personen op 1,5 meter afstand!
Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen?
Voor wielrenners en mountainbikers adviseert NTFU: fiets met maximaal 4 personen in een groep.
Ook in een groep van 4 personen geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.

 

Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en/of kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél minimaal 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.

 

Waarom adviseren we max. 4 personen?
De Rijksoverheid staat toe dat we sinds 11 mei weer samen buiten mogen sporten (mits op anderhalve meter). Maar, hoe fiets je op een veilige en verantwoorde manier samen? Bij de versoepeling van de maatregelen zijn geen concrete aantallen genoemd voor een maximale groepsgrootte om samen buiten te sporten. Ook het algemene landelijke protocol Verantwoord Sporten geeft hierover géén uitsluitsel. Samen fietsen betekent voor de één "met z'n tweeën fietsen" terwijl het voor de ander een signaal kan zijn om met 14 man/vrouw op pad te gaan. NTFU en KNWU vinden het onverantwoord als er grote groepen de weg op gaan: minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en anderen is niet uit te voeren.

 

Daarom adviseren NTFU en KNWU wielersporters die graag samen willen fietsen, dit met niet meer dan 4 personen samen te doen. Zo kun je vlot ritsen en achter elkaar rijden om de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen te houden. 

 

Het bestuur heeft besloten om de club activiteiten voorlopig dan ook nog niet op gaan starten. Ons advies blijft: fiets alleen of met z'n tweeën!

 

Voor meer informatie verwijzen wij jullie graag naar de site van de NTFU.

 

Vriendelijke groet

Het bestuur.