Geschiedenis

TFC de Windhappers uit Stadskanaal, opgericht 15 december 1976

In de jaren 70 van de vorige eeuw waren er twee collega’s die elke dag op en neer van Stadskanaal naar hun werk in Ter Apel fietsten. Dit was dan ook de aanleiding om ook anderen enthousiast te maken om de fiets niet alleen als vervoermiddel te gebruiken maar hier een sport van te maken. Beide mannen, te weten Henk Lammerts en Willem Drenth, namen het voortouw en richtten een club op.

Aanvankelijk werd er zo maar wat gefietst met rondjes over Grollo, Zweeloo e.d. waarbij de pauze’s steeds werden gehouden in het beroemde café Hofsteenge, waar ooit diverse Blues Bands en Cuby and the Blizzards speelden. Naast het wielrennen hadden deze mannen namelijk nog een grote passie en wel de blues.

Uiteindelijk leidde dit op 15 december 1976 tot de oprichting van TFC De Windhappers.

In de beginperiode werd er gestart bij rijwielzaak Bouw Koster te Stadskanaal. Nadat een advertentie in de Kanaalstreek werd geplaatst, met de mededeling dat er een toerfietsclub was opgericht en dat een ieder die een keer mee wilde fietsen zich op zondag om 10.00 uur kon melden bij het gemeentehuis in Stadskanaal, bleef dit de vaste vertrekplaats.

De belangstelling was zo overweldigend dat de club professioneler moest worden opgezet. Er werd een naam bedacht voor de club: T.F.C. de Windhappers, omdat het vaak stormde en waaide in met name het veenkoloniale deel waardoor de route’s liepen.

Op 3 maart 1981 werden de eerste statuten verleden voor notaris Johannes Dijkstra te Stadskanaal. Het bestuur bestond op dat moment uit de volgende personen: Johannes Kuiper te Stadskanaal, voorzitter;  Herman Edo Heijes te Stadskanaal, secretaris/penningmeester;  Andries de Vries te Stadskanaal; Roelf Kuipers te Stadskanaal; Harm Wiering te Nieuwe Pekela en Johannes de Graaf te Nieuw Buinen.

Ook werd op deze datum een huishoudelijk reglement vastgesteld dat op 2 april 1993 nogmaals werd herschreven. Er werden meerdere vaste route’s gemaakt die nu nog steeds wekelijks worden gereden. Ook werd aansluiting gezocht bij de N.T.F.U. waardoor er meer kennis bij de club werd vergaard en voor elk lid een verzekering kon worden afgesloten.

Wil je ook eens een keer meefietsen, kijk dan voor meer informatie onder het tabblad 'nieuwe leden'.